Engleski Njemački
 
 
Osvježite izgled vašeg lica i pomladiti pripreme vrhunskog kvaliteta, sa sigurnim tretmane.
   
 

Prvi pregled kod specijaliste ortodonta trebalo bi obaviti oko sedme godine života. međutim, za ortodontsku terapiju nikada nije kasno – čak ni u odraslom ili u zrelom dobu.
Za prvi pregled neophodan je rendgenski snimak gornje i donje vilice, tzv. ortopantomogram (OPT), kojim se dobija uvid u stanje zuba i vilice. Potom se, u dogovoru s pacijentom, kao i uz pomoć svih dostupnih dijagnostičkih metoda, pravi plan terapije.

Svakom pacijentu, u zavisnosti od ortodontskog aparata, u pisanoj formi dajemo uputstva kojih treba da se pridržava tokom terapije. Takode, savjetujemo pacijentima da se uključe u program fluorizacije zuba i zaštite se od karijesa tokom trajanja ortodontske terapije, a naročito prilikom nošenja fiksnog aparata.

U odraslom dobu terapija je potrebna: zbog prevencije parodontalnih bolesti, kao priprema za postavljanje implantata, kao priprema za protetsko liječenje, radi uklanjanja traumatske okluzije – koja dovodi do ubrzanog trošenja zuba i, naravno, iz estetskih razloga. Kod odraslih se najčešće koriste fiksni aparati, mada se kod nekih lakših slučajeva tjeskobe ili nepravilnog položaja frontalnih zuba može koristiti mobilni aparat.

Terapija može biti urađena:
Mobilnim aparatom: a) kod djece sa mješovitim (mlječnim i stalnim) zubima; b) kod odraslih pacijenata (Inman-aparatom).


Fiksnim aparatom – kod stalnih zuba. Koriste se bravice (breketi) koje mogu biti: klasične – metalne, estetske – prozirne ili u boji zuba, te lingvalno postavljene (postavljene s unutrašnje strane zuba, tako da se ne vide).


Kombinovanom terapijom
Ortodontski aparati služe za: ispravljanje nepravilnog položaja zuba ili lošeg zagrižaja, postizanje estetski oblikovanih zubnih lukova, uspostavljanje pravilnog odnosa između gornje i donje vilice, rasterećenje zgloba vilice, kao i dobijanje zadovoljavajućeg profila u smislu punoće usana.


U dječijem uzrastu moguće je jednostavnim zahvatima ispraviti manje nepravilnosti, a ukoliko dijete ima neku nepoželjnu naviku, kao što je: disanje na usta, sisanje palca, grickanje donje usne ili tiskanje jezika – nužno ju je ukloniti, kao i njene posljedice.

 

 

Design by Alfa Plus Doboj. All rights reserved. Coprithing 2013.